Parkettgolv eller laminatgolv - en guide

  • 28 Jun, 2022

Ljust vardagsrum med trägolv

För dig som ska lägga nytt golv i villan, lägenheten eller i sommarhuset står det förmodligen mellan parkettgolv eller laminatgolv. Andra typer av golv förekommer visserligen men dessa två toppar sedan länge listan över de vanligaste typerna av golvbeläggning. Det finns en del likheter mellan parkett och laminat, men det finns också flera viktiga skillnader som vi guidar dig igenom här.

Grundläggande skillnader mellan parkett och laminat

Vid en första anblick kan det vara svårt att avgöra om man tittar på ett parkettgolv eller laminatgolv. Titta gärna efter lite mer noggrant vid nästa besök i en byggbutik så kommer du snart att se den största skillnaden. Ett laminatgolv är uppbyggt av flera lager, vanligen tre, varav det yttersta har två viktiga egenskaper: det är framställt och behandlat för att vara extra slitstarkt och det är designat för att imitera ett annat material.

Vanligast är att laminatgolvet är tillverkat för att likna ett trägolv, men det förekommer marmorimitation och liknande. Materialet är i själva verket syntetiskt framställt. Precis som med vinylgolv så är dessa imitationer idag så pass förfinade och av så hög kvalitet att det ofta är svårt att skilja imitationerna från “äkta vara”.

Parkettgolv eller laminatgolv - ett val mellan trä och syntet

Parkettgolv å andra sidan är ett golv i trä, även om det idag inte alltid är ett tjockt och massivt lager av samma träslag rakt igenom. Detta är dock den ursprungliga definitionen av parkettgolv. Den moderna varianten består istället av ett ytskikt av ett vackert och slitstarkt träslag, till exempel eke som är hårt och slitstarkt, och ett undre lager av ett mindre exklusivt träslag. Det undre lagret har som huvudfunktion att hålla upp ytträet.

Vidare så skiljer sig parkett från laminat på det sättet att en parkett består av bitar som fogas samman för att bli ett enhetligt och sammanhängande golv. Detta ska jämföras med laminatgolvet som läggs som en matta. De bitar som utgör parkettgolvet kan läggas både symmetriskt, asymmetriskt eller i ett mönster som till exempel fiskbensmönster (vilket länge varit uppskattat i Sverige).

För- och nackdelar med golvtyperna

När du ska välja mellan parkettgolv eller laminatgolv måste du ta i beaktande att parkett, på grund av det naturliga trämaterialet, är känsligare för hack, repor och övrigt slitage. Skadorna kan visserligen avhjälpas genom att slipa ner det yttersta lagret, men antalet gånger man kan göra detta är av förklarliga skäl begränsat. Det som avgör hur många gånger golvet kan slipas om är det yttre skiktets ursprungliga tjocklek.

Laminatgolvet har fördelen att det är tåligare. Men om det händer en olycka så är det svårare att åtgärda en eventuell skada. Dock är kostnaden för att byta golvet lägre än för parkett.